Site menu:

Natuurgeneeskunde en Alternatieve Geneeswijzen

Natuurgeneeskunde wordt vaak gebruikt als synoniem voor alternatieve geneeswijzen. Bij ons definiëren we het als een geneeswijze die het eigen vermogen tot herstel van het lichaam in acht neemt. Er bestaat een natuurlijke neiging naar gezondheid, en met bepaalde therapieën of handelingen kan het zelfgenezend vermogen gestimuleerd worden. Natuurgeneeskunde richt zich niet primair op het bestrijden van de ziekte en het behandelen van symptomen, maar legt de focus vooral op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Het begrip natuurgeneeskunde omvat een breed scala aan geneeswijzen, waaronder preventieve geneeskunde, voedingsadvies, leefstijladvies, orthomoleculaire geneeskunde, bewegingsleer, ontspanningstechnieken, meditatie en acupunctuur.

Vanuit de natuurgeneeskunde wordt de oorzaak van ziekten gezien als een groep factoren die de gezonde balans in het lichaam verstoren. Deze factoren kunnen onder andere stress, gebrek aan rust, slechte voeding en de ophoping van afvalstoffen zijn. Ziekte wordt gezien als een reactie van het lichaam om deze verstoring op te ruimen of als een aanpassing om minder last te hebben van verstorende factoren. Slechte voedingskwaliteit, onvoldoende inname van zuiver water, veel stress, inademing van uitlaatgassen of sigarettenrook en blootstelling aan chemische stoffen kunnen allemaal bijdragen aan een verminderde lichaamsfunctie. Bijvoorbeeld koorts of diarree kunnen manieren zijn waarop het lichaam reinigt en afvalstoffen verwijdert. Moderne inzichten benadrukken nog steeds het belang van ontgifting, maar richten zich meer op leverontgifting (fase I en II) en een goede darmwerking.

Bij ziekte wordt gekeken naar manieren om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren (onder andere immuunstimulatie). Reiniging kan plaatsvinden door middel van een gezond dieet, voldoende inname van zuiver water en bepaalde kruiden die de ontgifting stimuleren (zoals silymarin en solidago), maar ook door meer lichaamsbeweging, het loslaten van psychische spanningen, vasten en darmspoelingen. Herstel en ondersteuning kunnen plaatsvinden door het aanvullen van tekorten met betere voeding, vitamine- en mineralensupplementen, en door oefeningen zoals meditatie, yoga en wandelen. Stimulatie van met name het immuunsysteem kan worden bereikt met bepaalde kruiden (zoals echinacea, astragalus, ginseng, cat's claw), vitamines en mineralensupplementen (zoals zink, vitamine A en C, selenium), en ook door veranderingen in dieet en levensstijl.